WATERSTOF

Met de proefneming van het project Groene Hart Waterstof (GH2) is met succes waterstof geproduceerd uit bermgras.

De proefneming is mede mogelijk gemaakt door Holland Rijnland, het samenwerkingsverband van dertien gemeenten in de gelijknamige regio. Door de toepassing van vergassingstechnieken is syngas succesvol geproduceerd en omgezet in elektriciteit, waterstof met co-productie van biochar.

Het fundamenteel vernieuwende doorbraakproject maakt gebruik van jaarlijks terugkerende natuurlijke reststromen (bermgras). En bermgras is er genoeg in bv. de Provincie Zuid-Holland.

 

De pilot, gestart in eind 2021, leverde de onderbouwing voor het ontwerp van een hybride elektriciteit-waterstof productie-installatie (output 500 kg H2/dag) door verwerking van 10 ton bermgras/dag. In dit geval betekent Hybride dat ingespeeld kan worden op behoefte aan elektriciteit òf waterstof.

 

 De vergasser van de Oranje waterstof installatie krijgt een thermisch vermogen van 2 MW en coproduceert 1 ton biochar (CO2-vastlegging) per dag. Dat staat gelijk aan ca 1800 huishoudens voorzien van elektriciteit (met een gem. verbruik van 3000 kWh per jaar) en kan daarmee passen binnen de Regionale Energie Strategie.

Gesprekken lopen om afnemers voor de verkregen waterstof, de waterstof wordt deels gebruikt door de Vermeulen Groep, dat het bedrijf verder wil verduurzamen.

 

Informeer naar de mogelijkheden bij het samenwerkingsverband Nettenergy en Vermeulen Groep.

Voor meer info over het project, zie de infographic hieronder!

Vragen? Ik help je graag!

Eelke Siersema