Duurzame materialen

Hergebruik borden
De (tijdelijke) verkeersborden langs onze wegen hebben veel te verduren. De reflecterende folie kan bijvoorbeeld versleten zijn of er zit hardnekkig vuil op de borden. De verkeersborden langs de weg zouden langer mee kunnen dan nu vaak het geval is. Daarom hebben we een nieuwe manier gevonden om de borden te kunnen hergebruiken. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot dan het vervangen van borden voor een nieuw, zelfde bord.

Nieuwe manier van bestikkeren
Bij de oude manier van bestikkeren werden de zwarte letters geplot en op de borden geplakt. Het plotten van deze stikkers, kostte veel stroom en bracht veel afval met zich mee. Voor het verwijderen van deze stikkers na gebruik van het bord, moest veel chemisch reinigingsmiddel worden gebruikt. Bij onze nieuwe manier van bestikkeren, worden de letters en symbolen op een plaat geprint door middel van een UV printer. De plaat wordt na gebruik van het bord in zijn geheel van het bord afgetrokken en het bord maken we na gebruik schoon met een reinigingsmiddel op basis van citroensap. Deze nieuwe manier is groen! Geen chemicaliën, weinig stroom, minder afval en beter voor de gezondheid.

Bermplanken
Bermplanken of reflectorpalen worden veelal gebruikt als belangrijke aanvulling op de wegmarkering. Bij verminderde zichtomstandigheden helpen ze de weggebruikers om de kanten van de weg te zien.

Wij maken gebruik van circulaire bermplanken van Bio Bound. De planken bestaan uit gerecycled plastic en olifantsgras. Het olifantsgras wordt geteeld rondom Schiphol en is daar bedoeld om ganzen te weren van start- en landingsbanen. Dit olifantsgras neemt veel CO2 op uit de lucht. Als dit gras is verdroogd, wordt het afgemaaid en kunnen wij het gebruiken voor onze bermplanken.

Aan het eind van hun levensduur worden deze bermplanken gerecycled tot nieuwe bermplanken. Dit maakt de bermplanken niet alleen duurzaam, maar ook circulair!

Treekeeper
Voor de opslag van water rondom de boomkluiten, maken we gebruik van een treekeeper. Dit is 100% biologisch afbreekbaar en bestaat uit een net met daar onder een fleece van 6mm dik dat water opslaat. De treekeeper verbetert de verdeling van water en lucht in de bodem, verhoogt de stabiliteit van de bodem en zorgt voor een betere en duurzamere vergroening.