Integraal beheer en onderhoud Hoofdwegen en bedrijventerreinen in Zoetermeer
- Zuid-Holland
- 2023 - 2027
- Gemeente Zoetermeer
Wat kunt u op deze pagina vinden?
Hier kunt u lezen wat wij doen aan beheer- en onderhoud op de hoofdwegen en bedrijventerreinen in Zoetermeer. Ook vindt u een grove planning per seizoen.
Houdt deze pagina in de gaten voor de laatste updates en nieuwsberichten.
Nieuwe bomen en uitgedund bosplantsoen voor een frisse start
In opdracht van de gemeente Zoetermeer gaat de Vermeulen Groep binnenkort beginnen met het vervangen van dode of zieke bomen langs de hoofdwegen en fietspaden nabij hoofdwegen. Dit project is bedoeld om de leefbaarheid, veiligheid en het groene karakter van onze stad te verbeteren. Dode bomen vormen een risico voor zowel weggebruikers als bewoners, en het vervangen ervan draagt bij aan een duurzame groene omgeving die aansluit bij de ambities van Zoetermeer. Daarnaast dunnen we ook groepen bomen uit, voor nog meer gezond en groeiend groen! Op deze manier zal de groene omgeving in de komende jaren weer een vrolijke en frisse uitstraling krijgen.
Waarom nieuwe bomen? Een groene keus!
Waarom vervangen we dode bomen?
Dode of zieke bomen kunnen een gevaar vormen, bijvoorbeeld doordat ze vatbaarder zijn voor omvallen of takbreuk, vooral bij harde wind.
Ruimte voor groei: Struweel wordt uitgedund
Naast het planten van nieuwe bomen gaan we in dit project ook aan de slag met het uitdunnen van groepen bomen. Door zorgvuldig uit te dunnen, krijgen de sterkste bomen en planten meer ruimte om te groeien en wordt de biodiversiteit in het groen vergroot. Het uitdunnen zorgt ervoor dat zonlicht beter de grond bereikt, waardoor jonge bomen en struiken zich beter kunnen ontwikkelen en het gebied er gezonder en natuurlijker uitziet. Dit proces versterkt niet alleen de structuur van het struweel, maar bevordert ook de leefomgeving voor verschillende dier- en plantensoorten. Daarnaast helpt het uitdunnen ook bij het bestrijden van woekerende planten zoals clematis en bramen. Deze soorten kunnen snel groeien en andere planten overwoekeren, waardoor ze minder kans krijgen om te ontwikkelen.
Wanneer, Waar en Hoe?
We werken zo efficiënt mogelijk om de overlast te beperken, maar het vervangen van bomen is een nauwkeurige en zorgvuldige klus die enige tijd vergt.
Het project wordt in de volgende fasen uitgevoerd:
Het kappen van de bomen:
- Week 48: Godfried Bomanspad en Amerikaweg
- Week 49: Eerst Amerikaweg 2/3 dagen, daarna Australiëweg 1 dag en daarna 1/2 dagen Aziëweg
- Week 50: Aziëweg
Het uitdunnen van het bosplantsoen:
- Week 46: Amerikaweg
- Week 47: Amerikaweg en Australiëweg
- Week 48: Australiëweg
- Week 49 Aziëweg
Een nieuwe generatie bomen
De nieuwe bomen die worden geplant, zijn zorgvuldig gekozen om goed te passen bij de stedelijke omgeving van Zoetermeer. We hebben gekozen voor zoveel mogelijk inheemse soorten, omdat deze soorten goed bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat en bijdragen aan de biodiversiteit in onze stad. Daarbij is er ook gekozen voor een ondersoort van de iep en es die resistent zijn tegen iepziekte en essentaksterfte. Zo zijn deze bomen minder tot niet vatbaar voor ziektes.
Wat betekent dit voor u? Mogelijk impact.
Om de werkzaamheden veilig uit te voeren voor zowel weggebruikers als onze medewerkers, zullen enkele wegen en fietspaden tijdelijk worden afgesloten. Dit kan enige hinder veroorzaken, zoals extra reistijd en beperkte doorgang.
De gemeente streeft naar een openbare ruimte die veilig, schoon, aantrekkelijk, duurzaam en functioneel is, voor u als bewoner. Vermeulen groep is breed inzetbaar om dat te realiseren.
Op de volgende hoofdwegen en bedrijventerreinen kunt u ons zien verschijnen:
Op deze afbeelding is te zien welke hoofdwegen en bedrijventerrein onder ons onderhoud vallen.
De hoofdwegen zijn: Leidschendamse weg, Amerikaweg, Europaweg, Afrikaweg, Azieweg, Australieweg, Oostweg (gedeelte tussen Zuidweg en Willem Dreeslaan), Zuidweg, De Lus, Canadalaan en Europatunnel.
De bedrijventerreinen zijn: Lansinghage, Hoornerhage, Rokkehage, Brinkhage, Zoeterhage, Olof Palmelaan (Oosterhage) en Dwarstocht (Kelvinstraat).
Wanneer voeren wij de werkzaamheden uit?
Onderhouds­activiteiten
Periode
Boomonderhoud
Legen van afvalbakken
Verwijderen van grof zwerfvuil
Onkruid verwijderen in beplantingsvakken
Onkruid op verharding verwijderen
Onderhoud van watergangen
Reinigen van kolken en goten
Oktober t/m April
Doorlopend, op basis van beeldkwaliteit
Doorlopend, op basis van beeldkwaliteit
Doorlopend
Doorlopend
1 tot 2x per jaar, in het najaar (sep – nov).
Midden februari t/m midden maart 2024.
Integraal beheer en onderhoud, wat is dat?
Integraal onderhoud betekent dat wij ons inzetten voor een groene, schone, en veilige wijk.
- Het schoon en opgeruimd houden van bedrijventerreinen.
- Het legen van de afvalbakken.
- Zwerfvuil opruimen.
- Het onkruidvrij houden door het onkruid borstelen van half-verharding en het schoffelen van beplantingsvakken.
- Groen onderhoud & vervangen van beplanting
- Bermen maaien, hagen knippen, bomen snoeien.
- Maaiwerk en het schoonhouden van de watergangen.
- Het schoonhouden van kolken en goten langs de wegen om wateroverlast te voorkomen.
- Gladheidsbestrijding tijdens de wintermaanden.
Veiligheid in de wijk is belangrijk. Het overhangend groen wordt bijvoorbeeld verwijderd, zodat de weg altijd goed zichtbaar is. Ook obstakels op de weg worden verwijderd, zodat u niet struikelt. Veiligheid kan ook spelen bij afzettingen of donkere hoekjes.
Ziet u onveilige situaties, laat het ons weten.
Wat betekenen al deze onderhoudsactiviteiten voor u?
Het merendeel van onze werkzaamheden zal nauwelijks merkbaar zijn voor u als bewoner. Mochten er activiteiten zijn, die mogelijk wat hinder veroorzaken, dan informeren wij u daarover via de gemeentelijke website, deze projectpagina en/of aankondigingsborden langs de weg. Ons doel is om de overlast tot een minimum te beperken en we blijven graag communiceren met u door het delen van het laatste nieuws.
Heeft u nog vragen?
Wij zien veel, maar niet alles. Dus als u losliggende stoeptegels, zwerfvuil of andere klachten buiten ziet, meldt het gelijk via de meldingen- app van de gemeente Zoetermeer: https://www.zoetermeer.nl/melding-doen. Deze komen bij ons in de mailbox binnen en worden zo snel mogelijk voor u opgelost.
Het afval dat tijdens het onderhoud wordt verzameld, wordt op een milieuvriendelijke manier verwerkt bij een erkend verwerker.
We streven naar milieuvriendelijke methoden en materialen bij het onderhoud van de infrastructuur. Wij werken zo veel mogelijk met elektrisch materieel, zoals elektrische bosmaaiers en bladblazers.
De planning voor het onderhoud is in grote lijnen bekend, zoals hierboven geschetst. Afhankelijk van het weer wordt deze wekelijks aangepast per activiteit en per locatie. Grootschalig onderhoud waar (rijdende) afzettingen voor nodig zijn, laten wij weten via de gemeente website – wegwerkzaamheden Zoetermeer en op deze project pagina.
U kunt als bewoner bijdragen aan het behoud en de verbetering van de infrastructuur in de gemeente door suggesties door te geven aan ons, via de gemeente.