
INTEGRAAL ONDERHOUD PROVINCIE ZUID-HOLLAND
- Zuid-Holland
- 2023 - 2033
- Provincie Zuid Holland - Regio Noord

Wat houdt het integraal onderhoud in?
De werkzaamheden in het kader van het integraal onderhoudscontract gaan in de basis over:
- de verharding, denk aan kleine reparaties van het asfalt aan de N-weg en aan de twee fietspaden in het duingebied;
- de verharding; grootschalig, indien nodig vervanging bovenste deklaag.
- het groenonderhoud;
- het schoonhouden van het gebied;
- afhandelen meldingen van burgers;
- incidentmanagement bij Calamiteiten;
Langs de wegen vind je overal groenstroken. Onze vakmensen dragen zorg voor het maaien van de bermen. Hierin staat centraal, het voldoende kort houden van het gras zodat de weggebruiker goed zicht houdt en het vlaksgewijs maaien, waarmee de biodiversiteit vergroot wordt. Dit laatste noemen wij ecologisch bermbeheer, vooraf aan elke maairond worden bijzondere Flora en Fauna opgemerkt en veilig gesteld. Ook het snoeien van bomen en het knippen van hagen, direct langs de N-wegen wordt door Vermeulen uitgevoerd. Verder zijn er een aantal flora- en faunavoorzieningen in het gebied, welke door ons onderhouden worden.
We inspecteren, beoordelen en onderhouden de objecten in ons werkgebied, behandelen meldingen en implementeren verbeteringen in overleg met de Provincie Zuid-Holland. Alle gegevens worden vastgelegd in ons onderhoudsmanagementsysteem, waar we statussen en trends analyseren. De inspecties zijn de basis voor de benodigde werkzaamheden van het integrale onderhoud, het opstellen van voorstellen voor verbetering en het maken van de meerjarenplanning voor het grootschalige onderhoud.
Naast regulier onderhoud zijn we verantwoordelijk voor het incidentmanagement. Het incidentmanagement wordt ingezet bij calamiteiten, denk hierbij aan verkeersongelukken, stormschades en storingen. Onze calamiteitendienst is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar voor alle incidenten. De Vermeulen Groep wordt gebeld door de IC desk van de provincie en pakt vanaf het moment van melding de coördinatie over en zorgt met eigen mensen en middelen voor een efficiënte afhandeling van de calamiteit. Op locatie betekent dit het veilig stellen van de locatie, het herstellen van de schade en dit alles in goede afstemming met de betrokkenen bij het incident, van melder tot hulpdiensten en berger.
Een schoon, veilig en verzorgde uitstraling van het gebied is voor ons belangrijk. De fietspaden in de duinen worden schoon geveegd, naast een verzorgde uitstraling is dit ook belangrijk voor de veiligheid van de fietser zodat men niet uitglijd. De prullenbakken worden geleegd, zwerfvuil opgeruimd en de picknicktafels bijgehouden. Schoon en verzorgd houdt voor ons ook in; het verwijderen van onkruid door o.a. het borstelen van de half-verharding. Verder verzorgen wij het reinigen van de verkeerskundige kunstwerken (bruggen/tunnels) en de geluidsschermen langs de weg. Wij checken alle bebordingen, geleiderails en markeringen.
De meeste verhardingen van de wegen in het gebied zijn asfalt. Vermeulen inspecteert continue de kwaliteit van het asfalt en geeft op basis daarvan advies aan de Provincie over veiligheid voor de weggebruiker en het benodigde klein- en grootschalig onderhoud. Het is belangrijk dat kleine reparaties aan asfalt direct uitgevoerd worden, denk aan scheuren, kleine verzakkingen en gerafelde zijkanten. Grootschalige reparaties, zoals vervangen van de bovenste asfaltlaag, wordt bepaald op basis van de kwaliteitsinspecties en ingepland in een meerjarenplanning.

Asfalt vervangen: zo zorgen we voor veiligere en betere wegen!
Bij Vermeulen Groep werken we al jaren vol passie aan het onderhoud van wegen door heel Nederland. Samen met de Provincie Zuid-Holland zijn we nu druk bezig met planmatig onderhoud van verschillende wegen. Ons doel? Gladde, sterke en veilige wegen creëren! Maar hoe gaat het vervangen van asfalt eigenlijk in zijn werk?
Eerst halen we de bovenste laag van het asfalt weg met een freesmachine. Dit is nodig om beschadigingen en slijtage te verwijderen en een stevige basis te creëren voor de nieuwe laag.
Om de nieuwe asfaltlaag sterker te maken, brengen we een speciale kleeflaag van kunststof aan tussen de lagen asfalt. Deze wapening voorkomt dat scheuren ontstaan en zorgt ervoor dat de weg langer meegaat.
Daarna brengen we het nieuwe asfalt aan. Hierbij wordt het asfalt bij de asfaltmolen opgehaald en met een vrachtauto in een asfaltspreidmachine gekiept. De spreidmachine verdeeld het asfalt over de ingestelde breedte.
Met zware walsmachines persen we het warme asfalt stevig aan, waardoor het wegdek supersterk wordt. Dit proces zorgt ervoor dat de weg lang mee kan gaan en bestand is tegen slijtage door intensief gebruik.
Als kers op de taart brengen we nieuwe wegmarkeringen aan, zoals lengtemarkeringen en figuratiemarkeringen. Dit maakt de weg niet alleen overzichtelijk, maar ook een stuk veiliger voor iedereen!
Slim en groen: Ecologisch bermbeheer met sinus maaien
Wat is sinus maaien?
Sinus maaien is een slimme manier om bermen en grasvelden te beheren. In plaats van het hele veld in één keer strak te maaien, maaien wij in slingerende, golvende patronen. Net zoals een sinuslijn eruitziet. Maar waarom doen we dat?
Waarom maaien we in slingers?
Het geheim van sinus maaien zit in de afwisseling. Door niet alles in één keer kort te maaien, blijven er stukken gras en bloemen staan waar insecten, zoals bijen en vlinders, hun voedsel vinden. Tegelijkertijd zorgt het maaiwerk ervoor dat de wegberm netjes blijft en regenwater goed kan worden afgevoerd.

Wat zijn de voordelen?
De bloemen en planten die blijven staan, trekken allerlei insecten aan. Dit is superbelangrijk voor de natuur, want insecten zorgen voor de bestuiving van bloemen en zijn voedsel voor vogels.
Doordat de bermen niet volledig dichtgroeien, kan regenwater goed wegstromen. Dat voorkomt dat het water op de weg blijft staan.
Met sinus maaien houden we de bermen overzichtelijk en voorkomen we dat er hoge struiken ontstaan die het zicht van automobilisten belemmeren. Zo blijft het verkeer veilig.
Kortom
Sinus maaien is een win-winsituatie: de natuur krijgt de ruimte om te bloeien, terwijl de bermen functioneel en veilig blijven. Zo dragen we op een eenvoudige manier bij aan een groenere én veiligere omgeving!
Bermen verlagen, maar waarom eigenlijk?
De belangrijke taak van bermen
Bermen zijn meer dan alleen groene randen langs de weg. Ze spelen een belangrijke rol in het afvoeren van regenwater. Wanneer er flinke regenbuien vallen, is het belangrijk dat het water snel van de weg verdwijnt. Daar helpt de helling van het asfalt bij: het wegdek is iets schuin aangelegd, zodat het regenwater naar de bermen kan stromen. Een deel van dat water wordt door de bermen opgenomen, en de rest stroomt verder naar nabijgelegen sloten en watergangen.
Waarom moeten bermen verlaagd worden?
Bermen ‘groeien’ na verloop van tijd. Dit komt doordat oude plantenresten ophopen en vuil van het verkeer in de berm blijft liggen. Zo worden de bermen steeds hoger, waardoor het water minder goed weg kan stromen. Het gevolg? Water blijft langer op het wegdek liggen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals gladheid en zelfs aquaplaning. Bovendien kan het stilstaande water schade aan het asfalt veroorzaken.
De oplossing: bermen verlagen
Om te zorgen dat regenwater weer snel en veilig wordt afgevoerd, is het nodig om de bermen periodiek te verlagen. Dat lijkt misschien geen spectaculair werk, maar het draagt enorm bij aan de veiligheid van de weggebruikers!
Met deze aanpak houden we de wegen veilig en het asfalt in goede conditie – ook als de regen met bakken uit de lucht komt.

Planning werkzaamheden
Dagelijks voeren we integraal onderhoud uit in de Provincie Zuid-Holland om te zorgen voor veilige en goede onderhouden wegen.
Maar wat houdt dat eigenlijk in?
Op deze pagina leggen we het uit en laten we zien welke werkzaamheden we uitvoeren, zoals asfalteren, maaien en het verlagen van bermen.
Heeft u vragen over de werkzaamheden van dit project?
Onze Omgevingsmanager, Jessiër van Laar, staat voor u klaar.
Benieuwd waar wij aan het werk zijn? Bekijk onze actuele planning :